00,00€

1. Τα πρώτα πειράματα για τη δημιουργία συλλεκτών ηλιακής ενέργειας χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α. Για πολλές δεκαετίες ωστόσο, η χρήση τους περιορίστηκε σε πειραματικό επίπεδο, κυρίως σε θερμές πολιτείες των Η.Π.Α. όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα.

2. Η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973 ήταν το γεγονός που συντέλεσε στη γρήγορη εξέλιξη και διάδοση των ηλιακών συσκευών, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, τα ελληνικά νοικοκυριά εφοδιάστηκαν μαζικά με ηλιακούς θερμοσίφωνες, αξιοποιώντας την άπλετη ενέργεια του ήλιου που φωτίζει τη χώρα επί περίπου 2.700 ώρες κάθε χρόνο.

3. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στην 9η στον κόσμο ως προς τον αριθμό των εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών και τη χρήση θερμικής ηλιακής ενέργειας.

4. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε χώρες με μειωμένη ηλιοφάνεια, από το γεγονός ότι η 1η χώρα στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών είναι η Γερμανία.

5. Το κόστος της απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα έχει μειωθεί περίπου 100 φορές σε σύγκριση με τη μέση τιμή του το 1977 και την αντίστοιχη μεταβολή στο παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα.

6. Για τον υπολογισμό της περιόδου απόσβεσης κόστους για ένα οικιακό ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού χρειάζεται να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, ο βαθμός απόδοσης κάθε συστήματος, η φορολογική πολιτική κάθε χώρας για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές των υπόλοιπων πηγών ενέργειας κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια η απόσβεση του κόστους έρχεται ταχύτερα, συνήθως μέσα σε 2 χρόνια.  

7. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) Ανοιχτού Κυκλώματος, με απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης, το οποίο αποτελεί και το θερμαινόμενο μέσο που κυκλοφορεί στον συλλέκτη.
β) Κλειστού Κυκλώματος, με έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης σε ιδιαίτερο κύκλωμα, μέσω εναλλάκτη θερμότητας.
Η πιο προσιτή τιμή που χαρακτηρίζει τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες Ανοιχτού Κυκλώματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υστέρηση της απόδοσής τους σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς, καθώς δεν είναι δυνατή η προσθήκη αντιψυκτικών και αντιδιαβρωτικών μιγμάτων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες Κλειστού Κυκλώματος.

8. Επίσης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να διακριθούν σε:
α) Διπλής Ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με παράλληλη αξιοποίηση είτε της ηλιακής ενέργειας είτε του ηλεκτρικού ρεύματος (σε περιόδους με μειωμένη ηλιοφάνεια), μέσω ενσωματωμένης ηλεκτρικής αντίστασης.
β) Τριπλής Ενέργειας, οι οποίοι είναι επιπλέον εφοδιασμένοι με είσοδο που εκμεταλλεύεται το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης.

9.  Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 θέσεις εργασίας υποστηρίζουν σε παγκόσμια κλίμακα την παραγωγή, εγκατάσταση και τις ανάγκες συντήρησης των συστημάτων ηλιακής θέρμανσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 30.000 άτομα απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στη συγκεκριμένη βιομηχανία, με 3.500 περίπου από τα άτομα αυτά (ποσοστό πάνω από 10%) να απασχολούνται στην Ελλάδα.

10. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές, αποδοτικές και οικολογικές συσκευές που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια ζωής του ένας μέσος ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί περίπου 2.000 € από τους λογαριασμούς ρεύματος ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, ενώ προστατεύει από την έκλυση περίπου 30 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.      

Δείτε ηλιακούς θερμοσίφωνες:

Mastersol Glass/Ral
ηλιακοί θερμοσίφωνες Mastersol Glass-ral

Mastersol Glass/inoxηλιακοί θερμοσίφωνες Mastersol Glass-inox

Mastersol Vacuum
ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού Mastersol Vacuum

Γενικά, τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;

Καταρχάς, πρέπει να επιλέγουμε ηλιακούς με άθραυστα κάτοπτρα, ώστε να μην κινδυνεύουν από χαλαζοπτώσεις ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να πέσουν. Επίσης, ο ηλιακός μας να διαθέτει όσο το δυνατόν πιο παχύ μπόιλερ, (τουλάχιστον 2,5 χιλιοστά πάχος) με παχύ μονωτικό στρώμα -τουλάχιστον 5 με 6 εκατοστά. Τώρα τα κάτοπτρα, που είναι η «καρδιά» του ηλιακού είναι καλό να μην έχουν πριτσίνια, να έχουν στιβαρό, ανοξείδωτο κάσωμα και να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν μηδενικές απώλειες και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ακτινών του ηλίου. Από εκεί και πέρα, ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι σωστά μονωμένος σε όλο του το δίκτυο, δηλαδή από την οικία μέχρι την ταράτσα, με εγκεκριμένους σωλήνες, κατάλληλους για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να μην έχουμε καμία πάλι απώλειες. Τώρα σε ό,τι αφορά στο είδος του ηλιακού και τη χωρητικότητά του, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες των ιδιοκτητών και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Να ξέρετε πάντως, πως ένας καλός ηλιακός με μία σωστή, τακτική συντήρηση, μπορεί να κρατήσει πάνω από 25 με 30 χρόνια, ανάλογα βέβαια και με τη σκληρότητα του νερού στην εκάστοτε περιοχή.

Πώς κάνουμε συντήρηση στον ηλιακό θερμοσίφωνα;

Η τακτική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ηλιακού και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Κάθε χρόνο λοιπόν, πρέπει να ελέγχεται ο ηλιακός για τυχόν απόλεια ψυκτικού υγρού (παραφλού) και να συμπληρώνεται, καθώς και να αλλάζεται το ανόδιο (ραύδος μαγνησίου)

Πώς προστατεύουμε τον ηλιακό μας από τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες;

Το χειμώνα που πέφτει ο υδράργυρος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συντήρηση του θερμοσίφωνά μας, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ακόμα και να τρυπήσει. Οι κατασκευαστές προτείνουν συνήθως να αλλάζουμε κάθε χρόνο το ανόδιο. Αν όχι κάθε χρόνο, ανά ενάμιση χρόνο αυτό πρέπει να γίνεται σίγουρα. Μαζί με την αλλαγή του ανοδίου, πρέπει κατά την ίδια διαδικασία να καθαρίζεται ο θερμοσίφωνας από τα άλατα, να αλλάζεται η ασφάλεια και να ελέγχουμε όλη τη συνδεσμολογία του για τυχόν βλάβες ή διαρροές. Το καλοκαίρι, απ’ την άλλη, καλό θα είναι ο ηλιακός να καλύπτεται με πλαστικό μουσαμά, ώστε να μην αναπτύσσονται υπερβολικές θερμοκρασίες μέσα στο καζάνι. Επίσης, αν ο θερμοσίφωνας διαθέτει δύο κάτοπτρα, προτείνεται να καλύπτεται το ένα, καθώς λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας στη χώρα μας, μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό, ακόμα και με ένα κάτοπτρο το καλοκαίρι. Όταν ο θερμοσίφωνας δουλεύει με ένα μόνο κάτοπτρο, καταπονείται πολύ λιγότερο και αυξάνεται η διάρκεια ζωής του.

Αναζήτηση

Συνεργαζόμενο μέλος ΕΒΗΕ
Ελληνική κατασκευή

Πλήρως πιστοποιημένα Ελληνικά προϊόντα. Δείτε πιστοποιήσεις & εγγυήσεις εδώ:

Πιστοποιήσεις & Εγγυήσεις
 • Γρήγορη αποστολή

  σε όλη την Ελλάδα

 • Δωρεάν μεταφορικά στην Αττική

  για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

 • Άτοκες δόσεις

  με πιστωτική κάρτα Visa & Mastercard

 • Αντικαταβολή

  για ποσά μέχρι 500€

 • Πληρωμή και με Paypal

  για απόλυτη ασφάλεια συναλλαγών

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Διαβάστε περισσότερα Αποδέχομαι